De Rotterdamse kinderarts Lissy de Ridder heeft richtlijnen voor hulpverleners opgesteld voor een onderschat probleem: het inslikken van knoopcelbatterijen door kleine kinderen. Alleen al het Erasmus MC telt gemiddeld 10 peuters per jaar met deze diagnose.
Om de gevolgen zoveel mogelijk te beperken van het inslikken van knoopcelbatterijtje(s), is tijdige signalering erg belangrijk. Dit wordt echter bemoeilijkt omdat niet ieder kindje het vertelt of überhaupt kan vertellen aan de ouders/verzorgers. ‘’Dit maakt de verantwoordelijkheid van de ouders/verzorgers des te groter en deze moet naast de richtlijnen voor de hulpverleners, dan ook geadresseerd worden’’, zegt raadslid Aafjes-Van Aalst.
Wat Leefbaar Rotterdam betreft zou het daarom een goede zaak zijn als de gemeente op zijn beurt bekijkt welke preventieve rol zij zou kunnen spelen om de desastreuze gevolgen tegen te gaan. Aafjes-Van Aalst heeft om die reden aan zorgwethouder Sven de Langen gevraagd of hij bereid is hierover overleg te voeren met de Centra voor Jeugd en Gezin.